Styret i Uppsala försöker begrava sanningen om övergreppen inom äldreomsorgen

Det är skrämmande att de styrande partierna i Uppsala kommun verkar vilja begrava sanningen om de allvarliga bristerna inom äldreförvaltningen – brister som har lett till att äldre kvinnor blivit våldtagna i sina egna hem av anställda inom hemtjänsten.

Lika skrämmande är det att vårt förslag om att införa frivilliga utdrag ur belastningsregistret för redan anställda inom äldreomsorgen inte ens verkar tas på allvar. De personer som har blivit av med sina jobb efter de fruktansvärda övergreppen ska naturligtvis hanteras av polisen, men frågan kvarstår: Hur kan vi säkerställa att liknande incidenter aldrig sker igen?

Varför motsätter sig vänsterstyret frivilliga registerutdrag?

Om vi hade arbetat inom hemtjänsten hade vi utan tvekan lämnat in ett så uttömmande utdrag ur belastningsregistret som möjligt. Vi hade velat göra allt vi kunde för att visa att vi inte har några domar i bagaget, särskilt inte för övergrepp eller våldtäkter.

Men istället för att se lösningar, väljer vänsterstyret att se problem.

Interna utredningar – en ursäkt för att undvika ansvar

Det säger sig självt att om en chef har misskött sitt ansvar på ett sätt som gjort att våldtäktsmän har anställts för att vårda äldre ensamma kvinnor, då kommer den chefen knappast att erkänna sitt eget ansvar. Det är betydligt mer troligt att den interna utredningen istället hittar ”brister” någon annanstans i organisationen, för att hålla de ansvariga fria från skuld.

Det har framkommit att ansvariga chefer har tagit emot rapporter om olämpligt beteende hos en anställd – långt innan han våldtog äldre kvinnor. Tror någon på allvar att dessa chefer självmant kommer att erkänna:

”- Det var jag. Jag tyckte inte att det var så allvarligt att vår anställde visade sitt kön och glidmedel för en vårdtagare, så jag gjorde inget.”

Nej, det tror vi Sverigedemokrater i Uppsala inte heller.

Det är just därför vi kräver en extern och fullständig granskning av äldreförvaltningen. Organisationskulturen, ledningen och styrningen måste granskas av en oberoende part, eftersom de ansvariga internt uppenbarligen saknar både vilja och förmåga att göra det själva.

Åtgärder i efterhand hjälper ingen

Kommunstyrelsen har nu, i panik, satt igång arbetet med att kontrollera personal som ska nyanställas. Bättre sent än aldrig, men det är alldeles för lite, alldeles för sent. Våldtäkterna har redan skett, liv har slagits i spillror – och ändå verkar det nuvarande styret ovilligt att ens fundera på lösningar för att förhindra att detta sker igen.

Vi Sverigedemokrater i Uppsala vill ha ett tydligt och ärligt svar från kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S):

” – Varför vägrar du ens överväga möjligheten att införa frivilliga utdrag ur belastningsregistret för redan anställda män som besöker ensamma äldre kvinnor i deras hem?”

Vi vet att du har sagt att ”det är olagligt”, men den ursäkten håller inte. Kommunen trodde också att det var olagligt att kräva belastningsregister vid nyanställningar – och det stämde inte. Kommunen trodde också att det var lagligt att införa en tredje vice ordförande och att utöka kommunstyrelsen med fler poster åt sig själva – och i alla dessa fall hade kommunen fel.

Så vad händer om du har fel även denna gång, Erik? Vad händer om vi genom frivilliga utdrag ur belastningsregistret faktiskt kan få en tydligare bild av de anställda? Och vad händer om det, i förlängningen, kan hjälpa oss att förhindra att fler äldre kvinnor utsätts för fruktansvärda övergrepp i sina hem?

Vi måste se lösningar – inte problem

Det handlar om att göra rätt prioriteringar och våga ta ansvar. Det går att införa system där utdragen granskas av extern personal eller av en annan kommun, för att ingen med ett känsligt förflutet ska riskera att få sitt registerutdrag granskat av sin chef eller kollega.

Det går att hitta lösningar – om man vill.

Så vi säger det igen: Sluta blunda för problemen och gör vad som krävs för att skydda våra äldre.