Därför vill vi att Svedala kommun ska äga och driva sin egen räddningstjänst

Svedala kommun har utrett räddningstjänstens framtid med några alternativ:

1. Fortsatt drift i egen regi och samverkan med andra kommuner under samma former som idag.

2. En utökad organisatorisk samverkan (till exempel samma chef) med kranskommunerna runt Malmö (Staffanstorp/Lomma eller Trelleborg).

3. Ett inträde i Räddningstjänst Syd.

Av dessa föredrar vi alternativ 1. Alternativ 2 kan bli tänkbart i framtiden. Alternativ 3 är vi mycket skeptiska till. Här är varför:

Räddningstjänsten i Svedala har utretts flera gånger de senare åren. Den här gången startade brandmännen ett upprop för en folkomröstning. Brandmännen i Svedala ser många fördelar med att Svedala kommun styr över sin egen räddningstjänst, och många risker med alternativen. För oss väger personalens åsikter mycket tungt. Vi känner inte till en enda brandman i Svedala som inte tror att räddningstjänsten fungerar bäst i egen regi, och vi har frågat många.

Idag rycker någon ut inom 90 sekunder från larm, vilket är en stor fördel vid till exempel hjärtstopp, men även ibland vid snabba brandförlopp och olyckor. Dessa snabba utryckningar kan man avtala om att få behålla i en annan organisation, men eftersom det inte är en självklarhet, så är det svårt att garantera på lång sikt, särskilt om vi inte bestämmer över det själva. Vi vill kunna garantera – så långt som möjligt – att våra invånare kan åtnjuta den här tryggheten även om 10 år.

Brandmännen i Svedala är övervägande deltidsbrandmän, och kan inte vara borta från sina ordinarie arbeten för mycket. De är oroliga för att bli inkallade mer än idag, till exempel för att passa en brandstation i en annan kommun när dess styrka är upptagen en längre tid. Det riskerar att drabba arbetsgivarna och göra det svårare att behålla och rekrytera deltidspersonal.

Svedalas räddningstjänst har idag kapacitet att kalla in en extra styrka inom 10 minuter, redo för ett nytt larm, om den ordinarie styrkan blir upptagen på annat håll. Detta är ytterligare en ”lyx” som inte är självklar och som vi tror inte kan garanteras på lång sikt om vi inte råder över räddningstjänsten själva.

Svedala räddningstjänst gör mycket insatser utöver utryckningar, till exempel besöker och informerar på skolor och företag, kontrollerar automatlarm, och hjälper hemtjänsten med tunga lyft när någon har ramlat. Detta är förmåner som inte är självklara på alla håll. Vi riskerar att få mindre av detta, eller få betala dyrt för det, om vi går med i Räddningstjänst Syd.

Ett inträde i Räddningstjänst Syd innebär att vi säljer alla fordon och all utrustning till dem, och det blir mycket svårt och kostsamt att ångra sig.

Svedala har en aktiv ungdomsbrandkår. Det är en fantastisk samhällsresurs, och skapar samtidigt ett rekryteringsunderlag till framtida personal. De bidrar bland annat med handsläckningsberedskap under Valborg. De har tillträde till räddningstjänstens lokaler och övningsplatser, och får låna bland annat övningsutrustning. Det kräver ett engagemang från räddningstjänstens sida. Tyvärr har antalet ungdomsbrandkårer i Sverige minskat drastiskt med tiden. Ingen av kommunerna i sydvästra Skåne har idag en ungdomsbrandkår. Därför är vi oroliga för att om vi inte äger och bestämmer över vår räddningstjänst själva så blir ungdomsbrandkårens framtid osäker.

Idag kostar vår räddningstjänst cirka 15 miljoner kronor per år. Oavsett hur den organiseras så bör kostnaden bli ungefär densamma. Man kan vinna lite på att dela vissa resurser, till exempel en gemensam chef. Men det rör sig inte om så stora belopp. Med alternativet inträde i Räddningstjänst Syd, kommer å andra sidan en del saker som görs idag inte att ingå i priset. Eftersom Räddningstjänst Syd dessutom har gått dåligt ekonomiskt emellanåt, så tycker vi att det är svårt att veta säkert vad den prislappen kan landa på i framtiden. Om vi utöver det inte lyckas behålla tillräckligt många deltidsbrandmän kommer det att bli väldigt mycket dyrare än idag.

Vi samarbetar redan idag med andra kommuner. Bland annat har vi en gemensam räddningscentral, som larmar ut vilken brandstation som helst, utan hänsyn till kommungränser, för att hjälp ska komma så fort som möjligt. Om behov uppstår har vi inget emot fördjupade samarbeten. Men i dagsläget finns det ingen anledning att göra omfattande organisatoriska förändringar av den bästa räddningstjänsten i vår del av Skåne, som vi ser det.

Om du tycker som vi, rösta för egen regi. Det är inte en ideologisk fråga. Det är inte en höger/vänster-fråga. Det är sunt förnuft.