Vi firar kvinnor – inte könsneutral byråkrati

Den 8 mars firar vi internationella kvinnodagen. I Sverige har vi mycket att vara stolta över – vi har byggt ett av världens mest jämställda länder, där kvinnor har samma rättigheter och möjligheter som män. Kvinnodagen är ett tillfälle att lyfta de framsteg vi gjort och fortsätta arbeta för kvinnors trygghet, rättigheter och inflytande. Men det är också en dag då vi måste stå upp mot kvinnoförtryck i alla dess former, inklusive förlegade religiösa och kulturella normer som tyvärr tillåtits växa fram under de senaste åren.

Vi som skriver detta är själva kvinnor och har starka kvinnor runtomkring oss, mödrar, systrar, döttrar, mor- och farmödrar. Alla har haft olika förutsättningar, men många har hjälpt till att förflytta gränser och bana väg för nästa generation. Vi känner stolta kvinnor, och vi är stolta kvinnor. Just därför vill vi försvara kvinnors rätt att fortsätta vara kvinnor – i språket, i vården, i lagstiftningen och i samhället.

Men i jakten på att vara ”inkluderande” ser vi nu en utveckling där kvinnor suddas ut språkligt, politiskt och juridiskt. När myndigheter och utredare börjar ersätta ord som ”kvinna” och ”moder” för att inte stöta sig med någon, är vi på väg åt ett oroväckande håll. Senaste exemplet ser vi i regeringens utredning om abortlagstiftningen, där det föreslogs att ordet ”kvinna” skulle ersättas med ”den som är gravid”.

Denna förändring är inte en oskyldig detalj. Det är en del av en vänsterideologisk trend där kvinnors biologiska fakta ignoreras. Vi är därför glada att Sverigedemokraterna på riksnivå, tillsammans med regeringspartierna, tydligt har markerat att ordet ”kvinna” ska finnas kvar i lagstiftningen – trots att regeringens utredare föreslog något annat. Det är ett viktigt ställningstagande för att värna kvinnors rättigheter och synlighet i samhället.

På internationella kvinnodagen (och alla andra dagar) ska vi uppmärksamma de framsteg som gjorts för kvinnors frihet och rättigheter i Sverige. Men det får som sagt inte innebära att vi suddar ut kvinnors existens i språket. Samtidigt måste vi fortsätta arbeta för att förhindra mäns våld mot kvinnor, bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck samt stärka kvinnosjukvården och andra viktiga frågor som rör kvinnors trygghet och hälsa.

Vi vägrar att osynliggöras.

Andrea Kronvall (SD) Britt-Mari Canhasi (SD) Tina Sandberg (SD) Helena Ekekihl (SD) Margareta Brattén (SD) Susanna Åsensjö (SD) Tina Matséus (SD)