Tydliggör vår faktiska kvalitet i barnens utbildning

Nuvarande statistik över lärarbehörigheten i kommunens skolor visar enbart hur stor andel av de anställda lärarna på en viss skola som innehar lärarlegitimation. Statistiken visar inte om lärarna är utbildade och legitimerade i de specifika ämnen som de undervisar i. Det förekommer att en lärare som är utbildad och legitimerad i två ämnen (t.ex. historia och religion) undervisar i flera, eller helt andra ämnen (t.ex. engelska), än vad läraren är utbildad i. Vi anser därför att nuvarande statistik är otillräcklig.

Som huvudman är kommunen ansvarig för att skollagen och behörighetsförordningen följs. Vi vill att Bildningsförvaltningen utför en sammanställning som utgår från ett elevperspektiv, där det redovisas hur stor andel av elevernas lärare som är utbildade och legitimerade i det specifika ämne som lärarna undervisar klassen i. Detta ger kommunen en mer relevant bild av hur skollagen efterlevs.

Enligt skollagen (2010:800) och behörighetsförordningen (2011:326) är en lärare behörig enbart i vissa ämnen. Exempelvis gäller att en lärare som innehar lärarlegitimation och är behörig enbart i matematik inte får undervisa i samhällskunskap. Detta framkommer i Förordning (2011:326) 1 kap. 3, 6, 8 § om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare; ”En lärare som avses i första stycket är endast behörig att undervisa i det eller de ämnen som omfattas av lärarens examen”. I samma förordning föreskrivs det att detta även framgår i legitimationen; ”På legitimationen ska det anges i vilken eller vilka skolformer eller fritidshem, årskurser eller motsvarande, ämnen eller ämnesområden, som läraren eller förskolläraren är behörig att undervisa i”.

Enligt Skollagen (2010:800) 2 kap. 13§ är det huvudmannen som är ansvarig för att bestämmelserna följs. Därför är det viktigt att huvudmannen har vetskap om hur stor andel ämnesbehöriga lärare som varje klass har i respektive ämne. Då betydelsen av behöriga lärare är väl belagd, bl.a. i Skolinspektionens ”Tematisk kvalitetsgranskning 2022” (SI 2019:5786), är det av vikt att vi som huvudman för Hallsbergs kommuns skolor har tillgång till en rättvisande bild av hur stor andel av lektionerna som bedrivs av behöriga lärare.

Skolinspektionen observerar samband mellan andel behöriga lärare och hög kvalitet. Det torde även vara självklart för de flesta att en lärare som själv inte är utbildad i exempelvis fysik har sämre förutsättningar att undervisa, utmana och entusiasmera eleverna med samma kvalitet som en fysiklärare med egna goda ämneskunskaper har.

Tillgänglig statistik tar inte hänsyn till att legitimerade lärare undervisar i fler ämnen än vad deras legitimation omfattar. För att kommunen som huvudman ska få en mer rättvisande bild av nuläge och utveckling när det gäller tillsättningar av tjänster, tjänstefördelning samt schemaläggning så är det viktigt att inkludera även vilka ämnen som lärarna är behöriga i. Vi ser det som ett viktigt led i att höja kommunens skolresultat.

2023-04-24 Motion – Tydliggör vår faktiska kvalitet i barnens utbildning