Kommunfullmäktige 250331

Utöver interpellationer och valärenden så fanns på detta kommunfullmäktigemöte endast ett enda beslutsärende, i form av en motion från Vänsterpartiet om 6 timmars arbetsdag med full lön som ett försök under 2 år inom vissa kommunala verksamheter där hög andel av de anställda är kvinnor. Motionen fick stöd av Socialdemokraterna, men sågades i övrigt av flertalet talare från övriga partier. Patrik Ohlsson och Måns Irhammar debatterade för Sverigedemokraternas del. Bl.a. påpekade de att 8 timmars arbetsdag med 5 veckors semester motsvarar 6 timmars arbetsdag med nästan 17 veckors semester, vilket säger något om proportionerna av att genomföra förslaget. Sverigedemokraterna framförde även kritik

* gällande jämställdhetsperspektivet eftersom endast vissa kommunala verksamheter skulle omfattas, och då vissa kommunanställda få jobba vidare med 8 timmars arbetsdag medan andra kommunanställda fick ledigt 2 timmar dagligen med full lön.

* om hur det ska gå den dag 2årsprojektet avslutas och de som vant sig vid 6 timmars arbetsdag ska tvingas återgå till 8 timmars arbetsdag.

* om att motionen helt ignorerar att det behövs fler händer i vårdrelaterade yrken, inte färre, och hur kommunen överhuvudtaget skulle få svårt genomföra sitt uppdrag inom de verksamheter där 6 timmars arbetsdag skulle införas.

Med all respekt för att både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ibland kommer med kloka idéer och även motioner i Ängelholmspolitiken, så var den här motionen inte av den sorten. Vi ser den som ogenomtänkt och oansvarig både ekonomiskt och med tanke på personalansvaret.

Motionen återremitterades via minoritetsåterremiss med minsta möjliga marginal på 17 röster, efter att S och V även fick med sig EP.

Sverigedemokraternas gruppledare Patrik Ohlsson, som även är 1e vice ordförande i Region Skånes kollektivtrafiknämnd, gav sig även in i en av interpellationsdebatterna, där Miljöpartiet ställt frågor om färdtjänsten till Samhällsbyggnadsnämndens ordförande. Frågorna i sig var relevanta och berörde bedömningen av färdtjänsttillstånd och kommunens syn på dessa. Färdtjänsten drivs av Region Skåne samlat för 26 av Skånes 33 kommuner, men finansieras av kommunerna. Bedömningen av bifall eller avslag på ansökningar genomförs av handläggare på Skånetrafiken, där instruktionen från politiken i princip är att de ska följa lag och praxis. Det sker framgångsrikt i så motto att Skånetrafiken får väldigt få fall emot sig i domstol, när överklaganden sker. Det mänskliga perspektivet kan dock ifrågasättas, eftersom vi alldeles för ofta ser rubriker i media om fall där färdtjänsttillstånd inte beviljas trots att det för gemene man ser ut att vara uppenbart att så borde ske.

Särskilt synskadade är en grupp som ofta upplever sig komma ikläm. Sverigedemokraterna arbetar med denna fråga i regionpolitiken och har vissa idéer för hur vi ska agera vidare kring det, men det är inte så enkelt som det kanske kan verka att komma framåt. Regionpolitiken äger inte hela frågan utan i botten ligger i färdtjänstlagen och praxis kring den, som tyvärr verkar gå i en strängare och mindre tillåtande riktning. Vi ger dock inte upp utan fortsätter se på vilka grepp som kan tas för att komma framåt, på alla nivåer, även att uppvakta riksdagsledamöter angående problemen vi ser med lagstiftning och praxis. Vi skulle välkomna en politisk samsyn, för här är försök till billiga politiska poänger det sista som behövs, och en bättre och rättvisare färdtjänstbedömning det som bör ligga i allas intresse.

S